viernes, 13 de junio de 2008

Afganistan, dones dins un pou

“La cabra es preocupa per la seva vida i el carnisser per la carn”. Aquesta dita que apareix al film sense més ni més, com una expressió quotidiana del: primer mira per tu i després per tu quan et trobis en circumstàncies adverses, podría ser l’emblema del sentiment que traspúa el llargmetratge de Siddik Barnak.

Ambientada a l’Afganistan dels talibans, la pel·lícula intenta transmetre el totalitarisme d’un règim quen no coneix més lleis i drets que els que ha tergiversat de l’Alcorà. Ho fa a través de la pèrdua obligada de la identitat de la protagonista per poder sobreviure. El seu pare va morira la guerra de Kabul deixant una família de dones que han de subsistir esquivant les prohibicions imposades pels talibans.

Una d’aquestes, l’obligatorietat de portar el burka en els espais públics, amagant l’existència de les dones com si fossin pecat. Durant els ------ minuts que dura Osama tenen lloc moltes accions simbòliques que sovint es caracterítzen per ser passives i resignades. Aquestes representen el silenci que han de guardar les dones en una societat com la que es va viure als anys------

La rutina diària no canvia, si de cas ho fa cap a pitjor. És com un camí plè de penúires del qual no pots sortir si no vols que el mulà de torn et jutgi arbitràriament. Però la voluntat de ser no es pot matar tan fàcilment. La protagonista cultiva el que ella hauria de ser d’amagatotis, i alimenta la seva naturalesa d’infant que conviu extranyament amb l’angoixa, ja adulta, de veure’s en aquesta situació tan difícil.

No hay comentarios: