jueves, 22 de mayo de 2008

Felicitat i consum


Una enquesta feta per la Coca-cola, emblema capitalista allà on n’hi hagi, diu que els Catalans som una de les comunitats autònomes mes felices de l’Estat. Un producte com aquest, s’hauria de dedicar a marca, però precisament per això fa aquesta enquesta, perquè sap que quan la gent vegi felicitat el costat de la seva beguda no tindrà gaires problemes per associar una cosa amb l’altra. La felicitat i el consum tenen avui en dia una relació perillosament estreta.

Epicur, el filòsof grec, creia que tots podem trobar una manera de ser feliços, però busquem al lloc equivocat. En aquesta societat, amb tan baixa tolerància a les frustracions, necessitem recórrer a les coses materials per omplir un buit que no ens molestem a esbrinar d’on vé. No tenim temps per saber-ho perquè hem d’aconseguir ser feliços el mes ràpid possible i per sempre.

La felicitat és un estat fugisser que se’ns escapa de les mans, i per omplir les mans buides no serveixen els objectes, sinó l’esforç de cadascú. Ens enganyem consumint, pensant que amb diners s’adquireixen els valors cobejats per aquesta societat. Quan el que caldria és mirar al nostre voltat i treballar per fer la vida el mes agradable possible a les persones estimades, d’aquesta manera nosaltres també serem feliços.

No hay comentarios: