jueves, 15 de mayo de 2008

Hi haurà nou model de finançament?


Sembla que abans del 9 d'agost s'aprovarà un nou model de finançament tal com es va pactar al nou estatut. El procés d'acord començarà sent bilateral, estat-generalitat, i continuarà buscant el concens amb aquelles autonomies que, actualment, reben proporcionalment mes recursos dels que aporten a les arques de l'estat.


Aquest cap de setmana el diari El País es va mullar en aquesta qüestió. Va posar a la secció España, i per tant a mà de tot habitant de l'estat, una infogràfic que evidenciava la falta l'excés de nivellació pel que fa a la redistribució d'impostos a l'Estat Espanyol comparat amb la nivellació Alemanya, que també redistribueix els impostos solidàriament. Ho dire clar, extremadura aporta 75 pomes per habitant i se'n emporta 130 mentre que Catalunya n'aporta 130 i se'n endú 80. Explícid no?


El diari també va recollir opinions d'experts que, efectivament, van corroborar la necessitat d'una nova financiació que tingui en compte les noves necessitats. Aquests vam apostar per més autonomia i corresponsabilitat fiscal, ja que els goberns autonòmics gesionen el 22% dels ingressos per fer front al 36% de les despeses. Tots compartien que el nucli de l'acord serà decidir quins són els serveis que s'han de financiar per tal d'igualar la seva qualitat a tot l'estat.

Esperarem uns mesets a veure com prospera la cosa, però almenys està be que el primer diari de difusió estatal doni cobertura a admetre que el finançament actual és injust.

No hay comentarios: